η ελιά

Σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης

Η ιστορία της ελιάς

Η ελιά αποτελεί σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης. Με κλάδο ελιάς (με κότινο ελαίας) στεφάνωναν τους αθλητές και τους Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα.

Η ιστορία του δέντρου της ελιάς αρχίζει με αυτή της λεκάνης της Μεσογείου. Αν και τίποτα το ακριβές δεν είναι γνωστό, είναι γενικά παραδεκτό ότι η Μικρά Ασία, όπως και η Κρήτη, οι Κυκλάδες και οι Σποράδες Νήσοι θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η καλλιέργεια της ελιάς ανάγεται στην προϊστορία. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η ελιά καλλιεργείται από το 3000 π.Χ. Από την κυκλαδική περίοδο μέχρι σήμερα, ο καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.

Η ελιά από τον τόπο καταγωγής της μεταφέρθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα, από εκεί η καλλιέργειά της επεκτάθηκε προς δυσμάς και απλώθηκε σ΄όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου. Γι΄αυτό η ελιά χαρακτηρίζεται ως μεσογειακή καλλιέργεια. Τώρα καλλιεργείται και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία. Η καλλιέργειά της αρχίζει από τις παράλιες περιοχές και επεκτείνεται μέχρι και τα 900 μέτρα υψόμετρο.
Δείτε τα προϊόντα
και τις ποικιλίες που διαθέτουμε


Κατάλογος προϊόντων